Skip to content

Aarne Jämsä

Ehdokkaat 2005

Jämsä on kumonnut kuvanveiston ikiaikaiset perusperiaatteet. Hän on hurjastellut värillä, koristellut, pilaillut. Jämsä on valinnut julkisen veistoksen aiheeksi kengän ja ristinyt Graniitiksi teoksen, joka on valettu lasikuidusta ja kirjottu peilinsirpalein.

Esittely

Aarne Jämsä

Aarne Jämsä lähestyy taidetta vapautuneesti ja riehakkaasti. Hän on käyttänyt kiveä, puuta, kipsiä, monenlaisia materiaaleja, mutta hänen suhteensa aineeseen on ainutlaatuisen epäpyhä. Muovin rinnalla esiintyy hirvenkarvaa, vanhakantaisen pyökin rinnalla alumiinia. Jämsä on kumonnut kuvanveiston ikiaikaiset perusperiaatteet. Hän on hurjastellut värillä, koristellut, pilaillut. Jämsä on valinnut julkisen veistoksen aiheeksi kengän ja ristinyt Graniitiksi teoksen, joka on valettu lasikuidusta ja kirjottu peilinsirpalein.

Jämsän fantastiset teokset hipovat surrealismia ja poptaidetta. Jämsä on luonut oman ihmeellisen esinemaailmansa, oman villin logiikkansa. Veistokset kihartuvat pitkin lattiaa uskomattoman monimutkaisena vyyhtinä, ne kiemurtelevat, oikuttelevat, ne ovat alitajunnan juurakoita, ylös ja alas polveilevia ajatuspolkuja, mielen huvipuiston outoja laitteita.

On kuitenkin olemassa myös toisenlainen Jämsä, mies, joka kunnioittaa Egyptin taiteellista järjestystä ja symmetriaa. Egyptistä kumpuavat ihmishahmot katsovat sisäänpäin ja uneksivat ikuisia unia. Nämä veistokset voivat olla staattisia, ne voivat huokua arvovaltaa, mutta kaikesta huolimatta ilo, Jämsän ylivertaisen iloinen maskuliinisuus, on niissäkin mukana.

Teksti: Pirjo Hämäläinen

KATSO MYÖS

Lisää taiteilijoita

Ehdokkaat

Lue lisää tämän vuoden ehdokkaista.

Palkitut

Katso kaikki palkitut taiteilijat.

Julkaisut

Tutustu vuosittaisiin katalogeihimme.