Skip to content

Camilla Vuorenmaa

Ehdokkaat 2019

Camilla Vuorenmaan teokset puhuttelevat rujoudellaan ja runollisuudellaan, niiden pinnan ja aiheiden rosoisuus rikkoo hiljaisuuden katsojan ja teoksen välillä. Teoksissa kohteena on usein yksilö, henkilö, joka on käpertynyt ja keskittynyt omiin tuntemuksiinsa tai tekemiseensä.

Esittely

Camilla Vuorenmaa​

Camilla Vuorenmaan teokset puhuttelevat rujoudellaan ja runollisuudellaan, niiden pinnan ja aiheiden rosoisuus rikkoo hiljaisuuden katsojan ja teoksen välillä.

Camilla Vuorenmaan teoksissa kohteena on usein yksilö, henkilö, joka on käpertynyt ja keskittynyt omiin tuntemuksiinsa tai tekemiseensä. Hahmo tutkiskelee tai on pysähtynyt tilanteeseen, jonka taiteilija on tallentanut toisinaan työlään teoksen valmistamisprosessin kautta meidän katseemme eteen. Teosten lähtökohtana on usein valokuva tai muu kuvallinen muisto, jonka taiteilija rakentaa uudelleen korostaen itselleen merkityksellisiä yksityiskohtia. Toisinaan hän valokuvaa itse ja käyttää kuvia teostensa luonnoksina, ikäänkuin piirtäen valokuvilla tulevan teoksensa tunnelmaa, sävyjä ja ääriviivoja.

Teosten pohjamateriaalina toistuu puu tai kangas. Puuta Vuorenmaa käsittelee määrätietoisen rohkeasti ja onnistuu löytämään materiaalissa sen elollisen pinnan useiden peittävien värikerrosten ja sävyjen kautta tai jättämällä pinnan osin maalaamatta. Kangaspohjaisten teosten immateriaalisuus tuo taas esiin maalausten keskiössä olevat hahmot, niiiden voimakkaat, miltei groteskit piirteet ja ilmeet, jotka ovat omaperäisiä ja tunnusomaisen synkkiä. Vuorenmaalla on kyky ottaa näyttelytila haltuun myös seinämaalauksilla, joissa hän leikittelee tilan arkkitehtuurin ja valaistuksen kanssa. Toisinaan seinämaalaukset jatkavat yksittäisiä teoksia tai kasvavat seinälle omaksi kokonaisuudekseen. Pimeässä hohtavillat ultraviolettimaaleilla tehdyt teokset nostavat esiin jokaisen siveltimenvedon ja yksittäisen maalijuovasta valuvan pisaran. Intiimi pimennetty tila on valkoisen näyttelytilan vastakohta, jossa katsoja saa keskittyä teoksen hohtaviin yksityiskohtiin. Maalausten lisäksi Vuorenmaa on osoittanut muuntautumiskykyään ja taitojensa rajattomutta grafiikan tuotannollaan, jossa hän on rohkeasti käsitellyt herkkiä hahmoja voimakkain värein ja aihein, kokeilevan otteen ja yksittäisten vedosten kautta.

Vuorenmaan teoksissa toistuvat teemat, jotka määrittelevät meitä ihmisenä. Hän on tutkinut töissään mm. saaria, lampaita, yhteisöjä, historiaa ja areenoja kuten urheilukehää, kalastusalusta, sirkusta tai sotatannerta, joissa ihmiset asettavat itsensä alttiiksi kilpailun, vaaran tai esiintymisen edessä. Vuorenmaa on rohkeasti vienyt yleisön katsomaan näyttelyissään ihmisiä ja yhteisöjä ääriolosuhteissa, joissa tunteet ja dramatiikka ovat piirtynyt teosten välityksellä romanttisena mutta samalla raakana ja ihmisen aitouden mittarina. Vuorenmaalle ei mikään inhimillinen aihe ole vieras ja hänen suveneeri suhtautumisensa ihmisyyteen sen pettymysten, vastoinkäymisten ja onnistumisten kautta on koskettavaa ja siksi puhuttelevaa omassa välittömyydessään.

Teksti: Laura Köönikkä

KATSO MYÖS

Lisää Taiteilijoita

Ehdokkaat

Lue lisää tämän vuoden ehdokkaista.

Palkitut

Katso kaikki palkitut taiteilijat.

Julkaisut

Tutustu vuosittaisiin katalogeihimme.