Skip to content

Gabríela Friðriksdóttir

Ehdokkaat 2013

Gabríela Friðriksdóttirin teoksia kuvaillaan usein oikeutetusti moniaistisiksi ja erilaisia nykytaiteen tekniikoita yhdistäviksi. Hän yhdistelee piirustuksia, maalauksia, videoita ja kuvanveistoa ja tekee yhteistyötä muiden taiteilijoiden kanssa. Taiteilijan teosten lähtökohdat ovat niin islantilaisessa mytologiassa, okkultismissa kuin kokeellisen elokuvan perinteessäkin.

Esittely

Gabríela Friðriksdóttir

Gabríela Friðriksdóttirin teoksia kuvaillaan usein oikeutetusti moniaistisiksi ja erilaisia nykytaiteen tekniikoita yhdistäviksi. Hän yhdistelee piirustuksia, maalauksia, videoita ja kuvanveistoa ja tekee yhteistyötä muiden taiteilijoiden kanssa.

Taiteilijan teosten lähtökohdat ovat niin islantilaisessa mytologiassa, okkultismissa kuin kokeellisen elokuvan perinteessäkin. Tuloksena syntyy teoksia, joiden outous ja ihmeellisyys pysäyttävät katsojan ja saa hänet pohtimaan teoksen merkitystä.

Gabríela Friðriksdóttir on nykyaikainen alkemisti, jonka teokset herättävät katsojissaan levottomuutta ja kihelmöintiä. Onkin sangen soveliasta, että hän yhdistää niissä myyttisiä, seksuaalisia, koomisia ja pelottavia aineksia tavalla, joka muistuttaa meitä unien tai fantasiaelokuvien todellisuuksista.

Gabríela Friðriksdóttirin kuvastossa sulautuvat yhteen myös popkulttuurin ja korkea taiteen sfäärit. Enemmän on enemmän ja katsojan jännittynyttä odotusta ja epätietoisuutta ei välttämättä koskaan ratkaista yksiselitteisellä tavalla, vaan hämmennyksemme jatkuu teoksesta toiseen. Tällöin tunne on sama kuin nykyihmisellä keskiaikaisen käsikirjoituksen äärellä, johon on tallennettu odotetusti kirjallinen teksti itsessään, mutta myös paljon täysin odottamatonta – jopa kokonainen maailmankuva.

Teksti: Juha-Heikki Tihinen

KATSO MYÖS

Lisää Taiteilijoita

Ehdokkaat

Lue lisää tämän vuoden ehdokkaista.

Palkitut

Katso kaikki palkitut taiteilijat.

Julkaisut

Tutustu vuosittaisiin katalogeihimme.