Skip to content

Outi Pieski

Ehdokkaat 2015

Outi Pieskillä on taiteellisessa työskentelyssään kaksi keskeistä aihetta, luonto ja saamelainen kulttuuri. Maalausten ekspressiivistä väriskaalaa määrittää ennen kaikkea pohjoisen valon dramatiikka. Hänen vahvasti abstrahoidut maisemansa luovat sadunhohtoisia mielikuvia luonnon hallitsemattomista liikkeistä.

Esittely

Outi Pieski

Outi Pieskillä on taiteellisessa työskentelyssään kaksi keskeistä aihetta, luonto ja saamelainen kulttuuri. Maalausten ekspressiivistä väriskaalaa määrittää ennen kaikkea pohjoisen valon dramatiikka. Hänen vahvasti abstrahoidut maisemansa luovat sadunhohtoisia mielikuvia luonnon hallitsemattomista liikkeistä. Siveltimenvetojen orgaanisen muuttuvainen ja ornamentinomainen luonne tekee pinnoista eräänlaisia värillä kirjottuja rosoisia kenttiä.

Maalauksissa esiintyy monesti enemmän tai vähemmän konkreettisia viitteitä saamelaiskulttuurin symbolisiin merkityksiin ja käsityöperinteisiin. Saamenpukuun kuuluvan huivin hapsut kehystävät hänen viimeaikaisia maalauksiaan. Näin hän sitoo maalaukset määrättyyn kulttuuriseen kontekstiin ja lisää niihin teatraalisen ulottuvuuden.

Tilateoksissaan Pieski hahmottaa valon ja luonnon olemusta eteerisillä lankojen ja oksien rakennelmilla. Luu, saamenkäsityö ja koristeelliset täkit kehkeytyvät kuvitteellisiksi asuinsijoiksi. Kahvipusseista syntyy yhdessä poronkarvan ja muun materiaalin kanssa saamenpuvun nykytaiteen kielelle käännetty vaihtoehtoinen versio.

Teksti: Leena Kuumola

KATSO MYÖS

Lisää Taiteilijoita

Ehdokkaat

Lue lisää tämän vuoden ehdokkaista.

Palkitut

Katso kaikki palkitut taiteilijat.

Julkaisut

Tutustu vuosittaisiin katalogeihimme.