Skip to content

Riitta Ikonen

Ehdokkaat 2014

Riitta Ikonen lähestyy ympäristöään visuaalisen kommunikaation näkökulmasta. Ikonen työskentelee pukusuunnittelun, performanssin ja postitaiteen keinoin sekä toteuttaa yhteisöllisiä taideprojekteja. Hän kuvaa asennettaan pragmaattiseksi intuitioksi.

Esittely

Riitta Ikonen

Riitta Ikonen lähestyy ympäristöään visuaalisen kommunikaation näkökulmasta. Ikonen valmistui Royal College of Artista Lontoosta. Hän on asunut sen jälkeen Englannissa ja työstää parhaillaan uusia teoksia New Yorkissa. Ikonen työskentelee pukusuunnittelun, performanssin ja postitaiteen keinoin sekä toteuttaa yhteisöllisiä taideprojekteja. Hän kuvaa asennettaan pragmaattiseksi intuitioksi.

Osallistavissa teoksissa keskeistä on luonnon ja kulttuurin rajojen lämminhenkinen testaaminen. Valokuvasarjaansa Me Again (2007-2009) varten Ikonen teki erilaisia luontoaiheisia pukuja, kuten kantarellin, silakan ja lumihiutaleen. Hän esiintyy puvuissaan kuvia varten lavastetuissa tilanteissa. Kuinka saada eri puolilta maailmaa tulevat ikäihmiset kertomaan jotain itsestään, ympäristöstään ja jakamaan omaan kulttuuriinsa liittyviä tarinoita?

Valokuvasarja Eyes as Big as Plates (2011-) on Ikosen yhteisprojekti norjalaisen valokuvaajan Karoline Hjorthin kanssa. Luonnonmateriaaleista kuten oksista, kukista, havuista, lehdistä ja sammaleesta koostetut puvut palauttavat mallit takaisin luontoon. Valokuvat rakentavat lokaaleja mielenmaisemia. Samalla ne kertovat halusta kuulua tiettyyn paikkaan. Senioreiden hahmoissa ja asuissa yhdistyvät eri maiden kansantarut, myytit ja uskomukset. Luontoon naamioitumisen ja juurtumisen teemaa on toteutettu tähän saakka mm. Lounais-Norjassa, Pohjois-Karjalassa, New Yorkissa sekä Ranskassa.

Teksti: Taru Elfving

KATSO MYÖS

Lisää Taiteilijoita

Ehdokkaat

Lue lisää tämän vuoden ehdokkaista.

Palkitut

Katso kaikki palkitut taiteilijat.

Julkaisut

Tutustu vuosittaisiin katalogeihimme.