Skip to content

- Ehdokkaat -

2023

Ars Fennica 2023 ehdokkaat on valittu. Suomen merkittävin taidepalkinto, 50 000 euroa, myönnetään tunnustuksena korkeatasoisesta ja omaleimaisesta taiteellisesta työstä. Palkinnonsaajan valitsee lautakunnan kutsuma kansainvälinen taideasiantuntija.

Palkintolautakunta

Näyttely

Ehdokkaiden töitä esittelevä yhteisnäyttely on esillä nykytaiteen museo Kiasmassa 8.9.2023–28.1.2024. Yleisö voi myös äänestää omaa suosikkiaan näyttelyssä. Näyttely on nähty Kiasmassa aiemmin jo 5 kertaa, vuosina 2007, 2009, 2010, 2014 ja 2017.

Esittely

Taiteilijat

Tämän vuoden ARS FENNICA ehdokkaat ovat:

Henni Alftan

SUOMI

Intiimit maalaukset kuvailevat näkyvää maailmaa sen sijaan, että näyttäisivät siltä. Toistuvat kuva-aiheet kuten ikkunat, oviaukot, sekä rajaukset teosten sisällä viittaavat niin kirjaimellisesti, kuin vertauskuvallisesti katsomiseen. Tuttu ja outous yhdistyvät Henni Alftanin maalauksissa ohjaten katsojaa havainnoimaan ja löytämään.

Tuomas A. Laitinen

Suomi

Taiteilija Tuomas A. Laitinen työskentelee liikkuvan kuvan, äänen, lasin ja kemiallisten sekä mikrobiologisten prosessien parissa. Hän on kiinnostunut ekologisista kysymyksistä, tietoisuuden ja tiedon muodostumisesta sekä huokoisista järjestelmistä.

Lap-See Lam

Ruotsi

Lap-See Lamin installaatiot tutkivat identiteetin ja kulttuuristen rakenteiden ongelmia Ruotsin kiinalaisväestön perspektiivistä. Hän ammentaa aiheita usein sukunsa historiasta.

Emilija Škarnulyté

Liettua

Taiteilija ja ­­elokuvantekijä Emilija Škarnulytėa ovat jo pitkään kiinnostaneet monitieteiset tarinat, jotka ohjaavat ihmiskunnan muuntautumista modernista humanismista post-humaaniin tilaan. Jatkuvat kriisit, kriittinen toivo ja vertauskuvallisuus ovat keinoja pyrkiä ymmärtämään niin itseä kuin muitakin tässä radikaalin muutoksen tuomassa kurimuksessa, jota 2000-luvuksi kutsutaan.

Camille Norment

Norja

Normentia on koko hänen uransa ajan kiehtonut ns. ”kulttuurinen psykoakustiikka” eli sosiokulttuuristen ilmiöiden tutkiminen kehoon, mieleen ja yhteiskuntaan vaikuttavien äänten kautta. Tätä konseptia käyttäen hän luo kriittisiä taideteoksia, joissa konteksti, muoto, tila ja katsojan keho muodostavat yhdessä kokemuksia, jotka ovat niin somaattisia kuin kognitiivisiakin.

Katso myös

AIEMMin ehdolla