Skip to content

- Ehdokkaat -

2021

30 vuotta täyttävän Ars Fennica -palkinnon saaja julkistetaan 3.3.2022. 50 000 euron arvoisen palkinnon myöntää lautakunnan kutsuma kansainvälinen taideasiantuntija.

Palkintolautakunta

Näyttely

Juhlavuoden kunniaksi ARS FENNICA 2021 -näyttely ja palkintojuhla viedään Hämeenlinnaan, mistä kaikki alkoi. Ehdokkaiden töitä esittelevä yhteisnäyttely on esillä Hämeenlinnan taidemuseossa 15.10.2021–3.4.2022. Yleisö voi myös äänestää omaa suosikkiaan näyttelyssä.

Esittely

Taiteilijat

Tämän vuoden ARS FENNICA ehdokkaat ovat:

Eija-Liisa Ahtila

SUOMI

Taiteilija ja ohjaaja Eija-Liisa Ahtilan kokeelliset teokset tarkastelevat arjessa sekä sen representaatioissa ja kerronnassa piileviä sukupuolittuneita, kolonialistisia ja ihmiskeskeisiä rakenteita. Viimeisen vuosikymmenen aikana hän on keskittynyt tutkimaan mitä voisi olla ekologinen draama, joka sisältäisi myös muiden kuin ihmisten näkökulmia: Miten tuoda jokin toinen eläin, tai vaikkapa puu tai tuuli, elokuvallisen kerronnan keskiöön?

Anne Karin Furunes

NORJA

Anne-Karin Furunesin taiteen toistuvana teemana on kuva naishenkilöstä, historiallisten tapahtumien uhrista, joka ei itse ole mitenkään voinut vaikuttaa kohtaloonsa. Furunes käyttää eri arkistoja etsiessään kuvia, jotka koskettavat häntä. Alkuperäiset valokuvat ovat usein pienikokoisia ja otettu erilaisiin byrokraattisiin tarkoituksiin, mutta ne esitetään suurikokoisina maalauksina.

Jesper Just

TANSKA

Jesper Just tuli tunnetuksi 2000-luvun alussa videoista, joiden psykologisissa kohtaamisissa syntyy voimakas tunnelataus. Mitä on tapahtunut tai tapahtumassa ei kuitenkaan ole itsestään selvää. Kukaan ei puhu, mutta tilannetta saattaa säestää tunnettu laulu tai sen henkilöt kommunikoivat laulaen. Taiteilijan viime vuosien teoksissa puolestaan pohditaan toimijuutta, performatiivisuutta ja tunteiden siirtoa niin, että muut ihmiset kokevat ne itsesi sijasta.

Viggo Wallenskold

SUOMI

Viggo Wallensköld on kuvataiteilija ja kirjailija, joka kuvaa maailman absurdiutta kuvitteellisten henkilöhahmojen kautta. Hänen teostensa pääosassa on usein yksi ihminen. Teoksista on vuosien kuluessa muodostunut kokonaisuus, yhtenäinen maailma, jossa eri teemat kietoutuvat kiinteästi toisiinsa. Maalauksissaan hän käsittelee ihmisten fyysistä moninaisuutta ja erilaisuuden kanssa selviytymistä.

Magnus Wallin

RUOTSI

Magnus Wallinin taiteen keskipisteenä on keho. Wallin ei korosta ainoastaan kehon suhdetta normeihin, vaan myös sitä, miten monet erilaiset kehot voivat avata meille uusia ymmärryksen muotoja. Wallinin installaatioissa elokuvista tulee fyysisempiä ja objekteista elokuvallisempia kuin ne muuten olisivat, ehkä siksi, että katsoja kokee kiihdyttävän materiaalin kehossaan,

Katso myös

AIEMMin ehdolla