Säätiö
ARS FENNICA kuvataidesäätiö
Henna ja Pertti Niemistön Kuvataidesäätiö ARS FENNICA sr perustettiin vuonna 1990 edistämään taiteita avaamalla suomalaiselle kuvataiteelle uusia kansainvälisiä yhteyksiä ja innostamalla taiteilijoita heidän luovassa työssään sekä voimistamalla kuvataiteisiin kohdistuvaa suuren yleisön mielenkiintoa ja arvostusta.
Säätiö jakaa Suomen merkittävimmän, 50 000 euron kuvataidepalkinnon joka toinen vuosi. Palkinto myönnetään taiteilijalle tunnustuksena korkeatasoisesta ja persoonallisesta taiteellisesta työstä. Säätiön asettama palkintolautakunta nimeää ehdokkaat ja kansainvälisen taideasiantuntijan, joka valitsee ehdokkaiden joukosta palkinnonsaajan. Ehdokkaina on ollut Suomen, Pohjoismaiden, Baltian maiden ja Pietarin alueen taiteilijoita.
Ars Fennica
Lukuina
ARS FENNICA -säätiö täytti 30 vuotta 2021. Sinä aikana näyttelyitä on järjestetty ympäri Suomea (esim. Kiasma, Amos Rex, Hämeenlinnan taidemuseo) ja ulkomailla (esim. New York, Pietari, Tallinna). 1991 – 2001 ARS FENNICA esitteli palkinnonsaajan. Vuodesta 2002 kaikki ehdokkaat ovat osallistuneet näyttelyyn.
video
For the love of art
Säätiön perustajat
Henna ja Pertti niemistö
Henna Niemistö (1933-2004) syntyi Viipurissa. Kun hänen isänsä, liikemies ja tehtailija Hannes Seppälän (1891–1942) vuonna 1933 perustaman Hämeen Peruna Oy:n uusi perunajauhotehdas valmistui Vanajan kuntaan, perhe muutti Hämeenlinnaan. Hämeen Perunasta kasvoi menestyvä yritys ja siihen liitettiin seuraavina vuosikymmeninä lukuisia tärkkelysalan yrityksiä.
Valtiotieteen maisteriksi valmistuneesta Hennasta tuli isänsä työn jatkaja. Hän toimi vuodesta 1959 lähtien Hämeen Perunan suunnittelujohtajana ja hallituksen puheenjohtajana sekä sen tytäryhtiöiden hallituksissa.
Henna solmi avioliiton 1959 Suomen Vakuutusyhtiöiden Keskusliiton lakimiehen, varatuomari Pertti Niemistön (1931–1999) kanssa. Myös hän siirtyi perheyritykseen vuonna 1961 Hämeen Peruna Oy:n ja sen sisaryhtiöiden toimitusjohtajaksi. Pertti Niemistön johdossa Hämeen Perunasta kehittyi Suomen suurin perunatärkkelyksen jalostaja. Raisio osti yhtiön 1984.
Hämeen Peruna oli hankkinut vuonna 1979 omistukseensa kompassien valmistaja Suunto Oy:n. Hämeen Perunan myynnin yhteydessä Suunto siirtyi perheen suoraan omistukseen. Pertti Niemistö ryhtyi Suunnon pääjohtajana laajentamaan yhtiötä ja siihen liitettiin useita instrumentti- sekä muovi- ja elektroniikka-alan yrityksiä.
Niemistöjen johdossa Suunnon kompassit nousivat maailmanmaineeseen. Perhe myi Suunnon vuonna 1993 Kansallispankin sijoitusyhtiölle.
Tunnustukseksi sekä tärkkelysteollisuuden että instrumentti- ja elektroniikka-alan merkittävästä kehittämisestä ja kansainvälistämisetä Pertti Niemistö sai kauppaneuvoksen arvon 1981 ja Suomen Leijonan komentajamerkin 1992. Henna Niemistölle myönnettiin Suomen Leijonan I luokan ritarimerkki 1993 ja komentajamerkki 2001.
Taiteen keräily
Niemistö - kokoelma
AURORA REINHARD: Marttyyri (2018)
Liike-elämässä menestyneitä Niemistöjä yhdisti kiinnostus kuvataiteisiin, mikä johti taiteen keräilyn aloittamiseen 1960-luvulla. Aviopari kertoi haastattelussa vuonna 1993, että kokoelma on versonut vähitellen henkilökohtaisten mieltymysten ohjailemana. Kokoelmaan kuuluu lukuisia kultakauden maalauksia, merkittävien modernistien, venäläisten avantgardistien, konkretistien ja informalistien teoksia.
Pääosin hankinnat ovat kuitenkin keskittyneet oman ajan taiteeseen, joista ja ARS Fennica -palkinnon voittaneet muodostavat oman ryhmänsä. Kokoelman erityispiirteenä on veistotaiteen vahva edustus.
Vuonna 1995 suuri osa kokoelmasta siirtyi Hämeenlinnan taidemuseolle säilytettäväksi ja esillä pidettäväksi. Niemistö-kokoelma, jota edelleen kartutetaan, kuuluu Suomen merkittävimpiin nykytaiteen kokoelmiin.
säätiön perustaminen
Ars fennica 1990-
Ryhdyimme suunnittelemaan palkintoa, koska kirjallisuudella oli finlandiansa ja runeberginsa ja musiikilla lukuisia palkintoja, mutta kuvataiteella ei juuri mitään”, Pertti Niemistö kertoi haastattelussa 1991. Palkinnon taloudelliseksi perustaksi tuli vuonna 1990 perustettu Henna ja Pertti Niemistön Kuvataidesäätiö – ARS FENNICA sr. Niemistöt lahjoittivat henkilökohtaisesti säätiölle peruspääoman, jonka tuotolla säätiö on jakanut Suomen suurinta kuvataidepalkintoa vuodesta 1991 lähtien. Palkintoon liittyy voittajan, viime vuosina kaikkien ehdokkaiden, näyttelykierros ja -luettelo.
Palkinnon keskeinen tavoite on ollut kytkeä Suomen taide luontevasti kansainväliseen kenttään. Usein ehdokkaina on ollut myös Pohjoismaiden, Baltian maiden ja Pietarin taiteilijoita. Palkinnosta on alusta lähtien päättänyt ulkomainen asiantuntija ja joinakin vuosina myös näyttelykierros on ulottunut maamme rajojen ulkopuolelle. Tulevina vuosina säätiö tähtää pohjoismaisen yhteistyön vahvistamiseen.
Tunnustuksena ansioistaan kuvataiteen edistämiseksi vuonna 1996 Nykytaiteen museon ystävät ry jakoi ensimmäisen Vuoden nykytaiteen ystävä -tunnustuksen Henna ja Pertti Niemistölle ja Suomen kuvanveistäjäliitto myönsi heille Pro Sculptura -mitalin.