Skip to content

ARS FENNICA 2021 -näyttelyn yleisön suosikki on Viggo Wallensköld

Hämeenlinnan taidemuseossa esillä ollut ARS FENNICA 2021 -näyttely päättyi viime sunnuntaina. Näyttely esitteli taiteilijat Eija-Liisa Ahtilan, joka voitti palkinnon, Anne-Karin Furunesin, Jesper Justin, Viggo Wallensköldin ja Magnus Wallinin. Näyttelyyn tutustui noin 8300 vierasta, joilla oli mahdollisuus äänestää omaa suosikkiaan.

Yleisö äänesti suosikikseen Viggo Wallensköldin, joka kommentoi tunnustusta tuoreeltaan: 

Olen iloinen ja ylpeä tunnustuksesta. Se merkitsee minulle hyvin paljon. Olen valtavan ilahtunut siitä! Taiteilijan työ on yksinäistä ja se, että on pystynyt jakamaan oman taiteensa kautta jotakin merkittävää ja ajatuksia herättävää myös toisille ihmisille, katsojille, on voitto. Olen kiitollinen näyttelyssä vierailleille museokävijöille, ja tietysti erityisesti niille, jotka ovat äänestäneet minua. Se koskettaa ja lämmittää.

Olen hyvin tyytyväinen ARS FENNICA 2021 -näyttelyssä esillä olleeseen teoskokonaisuuteeni. Se on hyvä läpileikkaus tuotantoni teemoihin koko uran ajalta. Olen myös hyvin iloinen, että olen saanut tutustua muihin ARS FENNICA 2021 -palkintoehdokastaiteilijoihin.

Haluan kiittää myös erityisesti Ars Fennica -säätiötä ja Hämeenlinnan taidemuseon henkilökuntaa upean näyttelykokonaisuuden luomisesta. Lisäksi osoitan suuret kiitokseni minua pitkään taiteilijaurani aikana tukeneille galleristeille Christina Bäcksbackalle ja Veikko Halmetojalle sekä museonjohtaja Kai Kartiolle.

Viggo Wallensköld

Viggo-Wentzel Renato-Bogislaus Cathmor-Adlerwalt Wallensköld eli Viggo Wallensköld on kuvataiteilija ja kirjailija, joka kuvaa maailman absurdiutta kuvitteellisten henkilöhahmojen kautta. Hänen teostensa pääosassa on usein yksi ihminen. Teoksista on vuosien kuluessa muodostunut kokonaisuus, yhtenäinen maailma, jossa eri teemat kietoutuvat kiinteästi toisiinsa.

Wallensköld käsittelee maalauksissaan ihmisten fyysistä moninaisuutta ja erilaisuuden kanssa selviytymistä. Hän itse kertoo maalausten kumpuavan häpeän tunteesta, omasta toiseuden kokemuksesta. Hänen teoksensa ovat käsitelleet kehopositiivisuutta ja muunsukupuolisuutta jo 2000-luvun alusta saakka. Käsittelytapa on emotionaalisesti koskettava, mutta hillitty. Teosten ihmiset eivät edusta stereotypioiden fyysisyyttä, mutta odottavat silti huomiota. On tärkeää tulla nähdyksi.

Henkilökuvissa on Wallensköldin mukaan aina aavistus omakuvaa, mutta omakuvia tai muotokuvia ne eivät ole. Teosten ihmiset ovat kuitenkin usein lainanneet asentoja, vaatteita ja ilmeitä suvun vanhoista valokuvista, ihmisiltä, joita Wallensköld itse ei ole koskaan tavannut.

Viggo Wallensköld on julkaissut viisi kaunokirjallista teosta, joiden päähenkilö on fiktiivinen sienitieteilijä Anatolij D. Mbdrinov. Hän on myös kuvittanut kirjat maalauksillaan. Uusin teoksista ,Neuroosit ja traumat (Siltala), julkaistiin maaliskuussa 2022.

Henna ja Pertti Niemistön Kuvataidesäätiö – ARS FENNICA sr toteutti ARS FENNICA 2021 -näyttelyn yhteistyössä Hämeenlinnan taidemuseon kanssa. Näyttelyn yhteistyökumppanina toimi Pro Av Saarikko Oy.

Lisätiedot

Viggo Wallensköld @ Ars Fennica
Hämeenlinnan taidemuseo
– ARS FENNICA 2021 näyttely

KUVA © Reima Määttänen

Selaa taiteilijoita

ARS FENNICA -SÄÄTIÖ

Säätiö jakaa Suomen merkittävimmän, 50000 euron kuvataidepalkinnon joka toinen vuosi. Palkinto myönnetään taiteilijalle tunnustuksena korkeatasoisesta ja persoonallisesta taiteellisesta työstä.

Ehdokkaat 2023

Tuoreimmat

Seuraa meitä

Ehdokkaat

Lue lisää tämän vuoden ehdokkaista.

Palkitut

Katso kaikki palkitut taiteilijat.

Julkaisut

Tutustu vuosittaisiin katalogeihimme.