Skip to content
skarnulyte-2023
Emilija Škarnulytė
ARS FENNICA 2023
Årets Ars Fennica-pris går till Emilija Škarnulytė från Litauen.
lap-see-lam-yleisonsuosikki
Lap-See Lam
publikens favorit 2023
Lap-See Lam från Sverige blev publikens favorit på ARS FENNICA utställningen
ars-fennica-katalogi_uutinen
Katalog 2023
Ladda ner gratis
2023 ARS FENNICA-katalogen är publicerad och ger en djupgående titt på årets kandidater.
yhteiskuva-2023-slider
Kandidater
2023
Lär känna de nya 2023 ARS FENNICA-kandidaterna.

- Kandidater -

2023

Årets ARS FENNICA nominerade är:

Henni Alftan

FINLAND

Med genomtänkt komposition och materialanvändning förvandlar Henni Alftan vardagliga ämnen som interiörer, landskap, personliga tillhörigheter och figurer till allt annat än vanliga. Alftan skapar sina bilder genom att bygga former och färger kring personliga observationer. Varje bild grundar sig på anteckningar och skisser.

Tuomas A. Laitinen

FINLAND

Konstnären Tuomas A. Laitinen arbetar med videoinstallationer, ljud, glas samt kemiska och mikrobiologiska processer. Han är intresserad av ekologiska frågor, porösa system och hur kännedom och information tillkommer.

Lap-See Lam

Swerige

Installationskonstnären Lap-See Lam undersöker frågor kring identitet och kulturella konstruktioner genom att undersöka den kinesiska diasporan i Sverige.

Emilija Škarnulyte

Litauen

Emilija Škarnulytė är en multidisciplinär konstnär och filmmakare. Hon har länge varit intresserad av historier som format övergången från modern humanism till det post-humana tillståndet.

Camille Norment

Norge

Camille Norment är en interdisciplinär multimediekonstnär, kompositör och artist vars konst- och performansverk ställs ut och visas upp över hela världen. 

Utställning

En utställning med verk av de slutlistade konstnärerna äger rum på Museet för nutidskonst Kiasma från 8 september 2023 till 29 januari 2024. Museibesökare kan rösta fram sin favorit under kandidatutställningen.

Jury 2023

Ensimmäiset ARS Fennica ehdokkaat 1991

Stiftelsen

ARS FENNICA

Henna och Pertti Niemistös Bildkonststiftelse ARS FENNICA sr grundades 1990 för att främja bildkonsten genom att öppna nya internationella kontakter för den finländska konsten, för att stimulera konstnärer i deras skapande arbete samt för att stärka den stora allmänhetens intresse för och uppskattning av bildkonst.

Stiftelsen delar vartannat år ut Finlands mest betydande bildkonstpris på 50 000 euro. Priset ges till en konstnär som ett erkännande för ett högklassigt och personligt konstnärligt arbete.