Skip to content

- Kandidater -

2019

ARS Fennica 2019 Kandidaterna har utsatts av Ars Fennica jury. Vinnaren utses av en internationell konstexpert som tillsatts av juryn.​ Årets Ars Fennica pristagare kungörs i August 21st 2019. Priset är 40 000 euro.

ARS FENNICA Jury

Utställning

En utställning med verk av kandidaterna kommer att visas på Amos Rex 19.6–8.9.2019. Museibesökare kan rösta fram sin favorit under kandidatutställningen.

2019

artister

Årets ARS FENNICA kandidater är:

Petri Ala-Maunus

Finland

När Petri Ala-Maunus (f. 1970) som yngre funderade på vad han skulle göra som konstnär, beslöt han sig för att gå via en negation. Eftersom landskapsmåleri var det som intresserade honom minst skulle han börja måla landskap, men på sitt eget sätt. Under 1990-talet blev han känd för sina skickligt utförda men ofta sockersöta solnedgångar som han inte bara målade på olika stora dukar utan också på nästan vilket som helst material, allt ifrån pizzakartonger till lönnblad.

Miriam Bäckström

Sverige

Drivkraften bakom Miriam Bäckströms arbeten är hennes ingående studier i det symbiotiska förhållandet mellan bild och verklighet i det mänskliga psyket. Hon använder sig av olika konstnärliga medier såsom fotografi, film, performance, teater, installation och text.

Ragnar Kjartansson

ISLAND

Ragnar Kjartansson (född 1976 i Reykjavik, Island) började sin karriär med teater, performans och måleri. Men han rör sig fritt mellan olika konstformer, han gör musik till skulptur, målar performativt och omvandlar film till tableaux vivants. Hans fulländade arbete omfattar videoinstallationer baserade på repetitiva strukturer, performanser och serier av plein air målningar. I sin konst analyserar han emotionella lager, sociala dimensioner och motstridiga element som förekommer i vår vardag.

Aurora Reinhard

Finland

Aurora Reinhard (f. 1975) har kallats en ”livets upptäcktsresande”. I sin konst har hon länge granskat makt- och känsloförhållanden mellan män och kvinnor. Å andra sidan har hon behandlat – ofta ganska rättframt – olika frågor kring könsidentitet och hur sexualitet presenteras i bild. I sådana sammanhang har hon också gett ut av sig själv och sökt svar både framför och bakom kameran. Med ansiktsmask, eller som i sina senaste verk utan ansiktsmask, står hon själv modell för sitt eget verk.

Egill Sæbjörnsson

Island

Det är möjligt att den isländske konstnären Egill Sæbjörnsson främst är känd för sina fiktiva vänner. Det är Ugh och Boogar, 36 meter långa människoätande troll som älskar kaffe. De blev världsberömda på biennalen i Venedig sommaren 2017. Sæbjörnssons konst är samtidigt finurlig, omedelbar och djuplodande. Den överraskar, roar och förvirrar.

se också

Tidigare kandidater